10 på topp GS
To ganger i året presenterer Buskap en liste over de 10 genotypede NRF-hunndyrene med høyest avlsverdi.
Uroen for at enda en kalv skal bli syk, at celletallet øker eller at ei ny ku begynner å halte, er gjenkjennelig for de fleste. Forebygging er interessant, gir bedre økonomi, men også mindre uro. Dette betyr mye for Ole Håkon Opsata som helst vil være litt i forkant.
Ole Håkon Opsata og familien holder til på en gård i Liagardene i Ål. I tillegg til fantastisk utsikt, har gården robotfjøs fra 2017, 44 årskyr, relativt konsentrert kalving og kvote på 340 000 liter. Selv om Ole Håkon trives godt med arbeidsoppgavene gården gir, er ikke målet å bli norgesmester i gårdsdrift, men et best mulig liv. Les hele reportasjen fra Buskap nr. 8 i 2024 HER
To ganger i året presenterer Buskap en liste over de 10 genotypede NRF-hunndyrene med høyest avlsverdi.
I de 10 første månedene i 2024 utgjorde inseminasjonene med kjønnsseparert hunndyrsæd på NRF 6,8 prosent som var en økning på 150 prosent sammenlignet med 2020.
I Folldal tas det ikke bare speneprøver før sinttidsbehandling, men også ved alle mastittbehandlinger i laktasjonen. Bøndene ser at denne rutinen er viktig for å følge med på jurhelsa i besetningen.
Gjennomsnittlig ikke-omløpsresultat er nå bedre enn oppgitt i artikkelen «Insemineringstidspunkt og sædtyper» i Buskap nr. 6.
Digital dermatitt ble første gang påvist i fjøset i Bæverfjord for to år siden. Med systematisk oppfølging har det lyktes å redusere antall tilfeller av den fryktede klauvsjukdommen til et veldig lavt nivå siste året.